Siirry pääsisältöön

Kätevä 2019

Aiheeksi valikoitui luonto. Yhteisiksi kriteereiksi valikoitui värit vihreä, sininen ja ruskea ja niistä luonnolliset sävyt eikä mitään kirkkaita neon sävyjä. sekä muodot olisivat feminiinisiä sekä pyöreitä ja pehmeitä. Aihetta tuntui aluksi vaikealta alkaa miettimään, sillä meillä oli myös ensimmäisenä vuotena aiheena luonto. Selailin aika paljon pinterestiä ja nettiä löytääkseni jotain inspiraatiota.


Ajattelin aluksi jotain hupparia tai hupparimekon oloista, mutta jätin sen sivuun, sillä tein viime vuonna hupparin sekä haalarin. Lopulta pinterestissä tuli vastaan kuva siitä, kun joku oli tehnyt netissä itselleen vanhasta peitosta ponchotakin. Tykkäsin itse ideasta ja aloin miettimään asuun alaosaa. Minulla oli mielessä korkeavyötäröiset ja nilkat peittävät housut. Suunnittelin aluksi aika yksinkertaiset housut joissa olisi litsi edessä. Katsellessani kaavoja kuitenkin löysin kivemman ja mielenkiintoisemman malliset housut, joissa oli laskokset edessä ja piilovetoketju sivussa.


Lähdin kuosittelemaan lehdestä löytyneistä housukaavoista korkeavyötäröiset ja lisäsin resorit lahkeisiin. Jälkeenpäin päätin vielä haluavani taakse yhden napinläpitaskun. Ensimmäisen proton jälkeen jouduin lyhentämään etukappaleen haarakoukkua, Otin omat ¨vanhat¨ housut mukaan kouluun ja katsoin haarakoukun pituuden niistä, sekä myös väljyyksiä.

Taso- ja poikkileikkauskuvat.

Kuvia valmistuksen vaiheista.




Työjärjestys
  1. Taita etukappaleiden laskokset merkkien mukaan oikeat vastakkain ja aseta laskosviivat kohdikkain. 
  2. Valmista viistotasku.
  3. Ompele takakappaleiden muotolaskokset.
  4. Valmista yhden läpän napinläpitasku oikeaan kankkuun.
  5. Ompele sivusaumat, jätä vetoketjulle paikka vasempaan saumaan.
  6. Ompele haarasauma.
  7. Yhdistä tukikangas kiinni vyötärökaitaleeseen ja ompele kaitale kiinni vyötärölle.
  8. Ompele piilovetoketju.
  9. Yhdistä vyötärökaitale vetoketjuun.
  10. Valmista lahkeet.
  11. Kiinnitä hakanen.


Leikkuusuunnitelma



 Kustannuslaskelmat



Materiaalitiedot ja hoito-ohjeet

Housujen materiaali on Sicilana joka on 65% polyesteriä, 32% viskoosia ja 3% elastaania. Taskupussikankaana on lakanakangas joka on 100% puuvillaa.

Hoito-ohjeet:
- Pesu 30 asteessa
- Ei valkaisua
- Rumpukuivaus kielletty
-Saa silittää


Valmiskuvat

 
Itsearvio.

Housujen tekeminen meni mielestäni hyvin. Pidin kankaasta itse aika paljon. kohdistus meni mielestäni muuten hyvin, paitsi viistotaskuissa on jonkinlainen heitto, mutta ensimmäiseksi kohdistuskerraksi se sujui hyvin. Aikataulun noudatuskin meni hyvin, eikä vastaan tullut sen suurempia mutkiakaan.



Takkiponcho asia





Minulla on omasta takaa yksi huivi, minkä voi niskaan heittää, joten katsoin siitä vähän että miten lähtisin liikkeelle. 

 

Taso- ja poikkileikkauskuvat

Testasin vyölle aukkoa








6. Työjärjestys
  1. Ompele kanttaukset.
  2. Valmista vyöaukot. 



Kustannuslaskelmat
















Leikkuusuunnitelma
-tai oikeastaan kuvia kun jo leikkasin sitä.
  




Hoito-ohjeet:
-Käsinpesu
-Ei valkaisua
-Ei linkousta
-Saa silittää
Valmiskuvat


 


Itsearvio.


Mielestäni peittotakin teko onnistui ihan hyvin. Tekoon oli aluksi vähän vaikea tarttua, ja aluksi oli kokoajan sellai tunne, että pilaisin hyvän peiton, mutta kun sen sai leikattua, niin ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa.
Kanttaukseenkin oli vaikea lähtä, kun en meinannut löytää kanttaukseen sopivaa materiaalia. Etsein aluksi mahdollisimman lähelle peiton omaa sävyä olevaa materiaalia. Sain onneksi opettajalta apuja etsintöihin ja valitsimmekin sinisen kankaan, joka sopiikin valmistamieni housujen väriin.
Kun pääsin viimeinkin kanttaamaan, niin tuntui homma lähtevän taas sujumaan siihen asti, kunnes alkoi vyönaukkojen teko. Niitä tuntui olevan vaikea kohdistaa samoille kohdille, mutta kun sain niile hyvät kohdat niin sain nekin tehtyä. Niiden pituudessa on kyllä puolen sentin heitto.

Itse projekti meni ihan hyvin, vaikka vain yhden asun sain tehtyä. Olisin ehkä ehtinyt jonkinlaisen yläosan tekemään jos sellaisen olisin suunnitellut.



Essu-projekti

Ennen kätevää pääsin mukaan tekemään essuja tilauksesta Annin ja Ainon kanssa.


















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakasjakku

Asiakasjakun uhriksi pääsi oma äitini. Jakku tulisi hänelle käyttöön siistimmissä tilaisuuksissa, kuten työtapaamisissa. Kävimme vaatekaupoissa katselemassa vähän lisää suuntaa siihen, että millaista jakkua hän hakisi. Olin aluksi ajatellut eri värivaihtoehtoja, tai jotain väripilkkua jakkuun, mutta asiakas ei halunnut väriä jakkuun. Joten väriksi jäi vain musta. Taskuiksi tuli kannellinen tasku, ja kannesta tulisi neliskulmainen. Hihansuihin tulee valehalkiot. Taakse tulee halkio. Jakusta tulee voimakkaasti tuettu. Ja helmasta tulee pyöristetty. Taso- & Poikkileikkauskuvat: Työjärjestys: 1. Tukikankaiden kiinnitys 2. Merkkilankojen ompelu 3. Ompele muotolaskokset etu- ja takakappaleella 4. Ompele sivusaumat 5. Ompele olkasaumat 6. Valmista hiha     6,1. Ompele takasauma     6,2. Ompele poimulangat     6,3. Ompele hihasauma 7. Ompele alakaulus miehustaan. 8. Sovitus 9. Tee tarvittavat sovitusmuutokset 10. Valmista taskut 11. Ompele hihat kiinni miehu

Kätevä projekti 2018

Lähtökohta Ryhmän kanssa päädyimme aiheeseen Streetstyle. Sen olevan todella laaja aihe, päätimme tarkentaa sitä hieman. Joten aiheesta tuli katumuoti Streetstyle   New Yorkissa 2000-luvulla.  Asuja piti suunnitella kaksi.  Katumuotiin 2000-luvulla vaikutti muun muassa: - Hip Hop  - Pop-kulttuuri - Christina Aquilera - Britney Spears Elementtejä mitä näkyi paljon: - Mesh, farkku ja nahka - Isot aurinkolasit - Musta, violetti, pinkki & kukkakuosi - Isot logot - Kellohihat - Leveät lahkeet Vaatekappaleita: - Tekoturkikset - Satiini- & nahkahameet - Konsertti T-paidat - Tuubitopit - Matalavyötäröiset housut - Hip Hop-lökärit Ryhmässä oli hieman erilaisia näkemyksiä aiheesta ja meiltä puuttui yhtäläisyyksiä. Otimme aluksi yhteiseksi tekniikaksi makramen, mutta se vaihtui myöhemmin aplikointiin. Ryhmässä oli silti vielä eroavaisuuksia, joten päätettiin, että jokainen tekee kesäisen ja syksyisen asun.  Syksyistä asua miettiessäni

Tuotteen valmistaminen käsityönä

Tämä tutkinnonosa tuli minulla asiakaspalvelun paikalle, sillä en saanut työssäoppimispaikkaa. Mielessäni pyöri paljon juhlamekot. Halusin hyödyntää tylliä. Luonnokset: Näistä luonnoksista lähdin tekemään viimeisimpää, mutta sekin muuttui vähän tehdessä. Yläosaan piti tulla tekstuuria tyllistä, mutta päädyinkin laittamaan vain ruusuja. Tässä on myös ensimmäisiä muotoiluja mitä tein, tosin niillä ei ole kauheasti mitään tekemistä enään lopputuloksen kanssa :D     Tässä on kangasvaihtoehtoja, mitä pyörittelin mielessä, kun selailin kankaita.          Tasokuvat ja poikkarit:  Työjärjestys: 1. Kiinnitä tukikankaat. 2. Muotolaskokset 3. Sivusaumat 4. Valmista vuori 5. Kiinnitä tyllihamekerrokset miehustaan 6. Kiinnitä vuori ja lenkit olkaimille 7. Tukiompeleet 8. Piilovetoketju 9. Valmista tyllikukkia ja kiinnitä ne mekkoon 10. tasaa helma.  Yllä olevista kuvista oli tarkoitus ottaa suuntaa tekstuurin tekemisessä.  Ensim